lördag 4 april 2009

Monas bekymmer

Dagens opinionsmätning är knappast någon roande läsning för (s)-partiledare Sahlin. Raset är nu så totalt att det lär sända kalla kårar genom (s)-partiledarens ryggrad. Partiet får dryga 30 procent och partiledaren själv får ett förtroende på rekordlåga 20 procent. Nu är socialdemokraterna, trots den värsta krisen i mannaminne, inte ens största parti. Kriser av det slag som nu pågår borde innebära stora möjligheter för oppositionen men just nu verkar det ändå gå fullständigt fel.

Nu skall man ha klart för sig att opinionsmätningar är just mätningar och inga val. Att ta ut segern i förskott skulle därför vara ett allvarligt misstag. Dock trenden som sådan är tydlig och intressant och otvivelaktigt är att den ger alla oss som tror på Allianansens förmåga inspiration inför framtiden.

En förklaring är givetvis att väljarna är bra mycket mer intelligenta än vad retorik-arkitekterna bakom den rödgröna rörans allians insett. Även om man inte skyller den globala krisen som sådan på Alliansen så tycks man ändå på allvar mena att alla dess svenska effekter är Alliansens fel. Hade bara miljarderna fått rulla hade vi inte sett av någon kris är det intryck man får när man lyssnar på företrädarna för den rödgröna rörans allians. Argumentationen är så ihålig att den genomskådas av de flesta varför hela agerandet framstår som högst patetiskt.

Ytterligare en förklaring är att socialdemokraterna idag har den svagaste ledning som man någonsin haft, Mona Sahlin talar entonigt och utan engagemang i debatter mot Statsministern, partisekreterare Baylan sprider ogenomtänkta uttalanden ifrån sig vid fel tidpunkt och ekonomitalesman Östros, gläfser som en hund på allt vad Alliansen gör eller inte gör och framstår därför allt mer som en fullfjädrad politruck.

Slutligen spelar givetvis spektaklet kring Wanja Lundby-Wedin, ledamot av socialdemokraternas högsta ledning, en stor roll i det just nu pågående eländet. Genom sitt beslut att sitta kvar har hon för lång tid framåt blockerat all form av argumentation som försöker få vänsterblocket att framstå som mer morliskt framstående.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar