måndag 6 april 2009

Äktenskapet mellan (s) och LO

En stilla förhoppning är att det pågående spektaklet kring Vanja Lundby-Wedin får till följd att den djupa relationen mellan socialdemokraterna och LO upplöses. Hade denna skiljsmässa varit avklarad hade ju Mona Sahlin och hennes vänner i den socialdemokratiska ledningen inte på samma sätt som nu direkt kunnat relateras till LO-ordförandens tvivelaktiga eskapader.

Enligt LO's egen valanalys röstade 58 procent av LO-medlemmarma på socialdemokraterna i senaste valet. Detta innebär att 42 procent av LO-medlemmarna röstade på något annat parti. Ändå tvingas alla genom medlemsavgifter stödja socialdemokraternas valkampanjer. Ur ett demokratiskt perspektive är detta mycket tvivelaktigt i synnerhet som vi har ett regelsystem på arbetsmarknaden baserat på kollektivavtal som ger facket roller som i praktiken förutsätter att alla är medlemmar av facket. Vi vet också hur omhuldade kollektivavtalen är vilket är mer visar på absurditeten i den nära relationen mellan socialdemokrater och LO.

Det fanns en tid då LO hade oförskämdheten att kollektivansluta medlemmar till socialdemokraterna utan att individerna tillfrågades. Denna tid är lyckligtvis förbi men nu är det dags att ta nästa steg nämligen att bryta de korrupta banden mellan LO och socialdemokratin.

Om vi skall ha en stark fackföreningsrörelse och om vi skall behålla en modell där kollektivavtal är en fundamental del av villkoren på arbetsmarknaden ja då måste vi ha en fri fackföreningsrörelse.

2 kommentarer:

  1. snart det kan redan har hänu i kväll att de är under 25% i snyherhet som hon får stöd av viissa socialdemokrater som säger hon är så bra

    SvaraRadera
  2. Ture, jag håller helt med dig om att fackförbund inte ska vara knutna till ett politiskt parti, som dessutom har stora chanser att plötsligt vara regering. Det hindrar facket från att driva sina frågor obundet.
    Vilket sannerligen har visat sig hur många gånger som helst genom åren.

    SvaraRadera