lördag 28 mars 2009

Socialdemokratisk förnyelse

Så har då äntligen kommunistledare Ohly fått en belöning för att han gjort vissa smärre eftergifter och fått komma in i det rödgröna finrummet. Idag kan vi läsa om hur partiledare Sahlin och ekonomitalesman Östros lovar höjda skatter om man kommer till makten. Här skall det bli fastighetsskatt och förmögenhetsskatt. "De rika", vilka nu det är, skall begävas med höjda inkomstskatter. Huruvida senaste steget i jobbskatteavdraget skall får vara kvar eller inte vill man inte uttala sig om utan ber att få återkomma med till hösten. Här skall minsann ingen tro att man går fri från skattechocker.


När partiledare Sahlin tillträdde lovade hon förnyelse. Det hon nu uppvisar prov på är den högskattepolitik som grundlades på 60-talet av Gunnar Sträng. Denna politik kom sedan att urarta allt mer och innebar i sina extermer 102%-iga skatter ("Pomeripossaeffekten"). Vad som hände var att kapital och kapitalägare drevs ur landet. De orimliga inkomstskatterna lade grunden till det omfattande "svartjobbandet" vars effekter vi aldrig kommit ur. Hur många jobb denna huvudlösa politik drev ut ur landet är svårt att överblicka men det rör sig om ett mycket stort antal. Så var det alltså med den förnyelsen.

Dock verkar inte glädjen vara odelad i det rödgröna lägret där visst mummel hörs från mijlöpartiet som helt uppenbart i detta sammanhang förstår grundläggande ekonomiska samband. Det är ju mer kapital och mer kapitalägare vi vill ha in i landet så att de kan investera och inte mindre. Rent statskasse-ekonomiskt finns det inte heller några större belopp att hämta från dessa huvudlösa skatter som kommer att vara kontraproduktiva.

Att föreslå konfiskativa skatter, vilket förmögenhetsskatten är ett exempel på, är givetvis något som tilltalar kommunistledare Ohly. I dennes kommunistiska ideologier, som högst den samme Ohly aldrig tagit klart avtånd ifrån, är konfiskation ett verktyg och medel som också är ett självändamål. Intressant är att notera att Östros pekar på "fördelningspolitik" vilket ibland är en omskrivning av just konfiskation. Att betala skatt på redan beskattade pengar, vilket sker i förmögenhetsskatten, är konfiskation och inget annat. Märk väl att det redan finns kapitalskatter som beskattar avkastningen vilket borde vara tillfyllest.

Att en rödgrön allians skulle leda vårt land i fördärvet är det ingen som helst tvekan om. Det är verligen upprörande att Mona Sahlins tal om förnyelse bytts ut mot följsamhet mot kommunistledare Ohlys värderingar och detta är något som klart måste tydliggöras.

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar