måndag 11 maj 2009

Kommunistledarens hyckleri

På SvD's hemsida redovisas idag några frågor som ställts till Lars Ohly:

"Kallar du dig fortfarande för kommunist?

– Det var ett misstag att göra det och skälet är att kommunismen som begrepp är så belastat att många människor förknippar det med diktatur och förtryck. Att då ta på sig att försöka ändra begreppets innebörd i människors ögon är en fullständigt omöjlig uppgift - särskilt för en partiledare. Jag insåg detta 2005, kanske lite väl sent. Sedan dess använder jag inte begreppet eftersom det leder tankarna fel."

Notera att Ohlys svar inte innebär att han tar avstånd från kommunismen utan att skälet till att han inte kallar sig kommunist är helt och hållet taktiskt. Lars Ohly är alltså en hycklare av stora mått.

Kommunistledare Ohlys uttalande är mycket anmärkningsvärt och borde få Mona Sahlin att tänka till. Det är uppenbart att socialdemokraterna håller på att förlora en egenskap man hittills haft, nämligen att hålla rent vänsterut mot de avskyväckande kommunistiska ideerna. Nu är man beredd att regera ihop med Ohly som inte tar avstånd från kommunismen som sådan.

Socialdemokraterna, och för den delen också miljöpartiet, måste förstå att man som demokratiska partier har ett ansvar för att hålla borta kommunismens dunkla krafter. Det är helt enkelt en fråga om demokratiskt renhållningsarbete.

1 kommentar:

  1. Utan att vara kommunist undrar jag hur det kan vara demokratiskt renhållningsarbete att avstå från att samarbeta med Lars Ohly som i citatet ovan knappast är för diktatur och förtryck? Är det någon passage i V:s partiprogram om att skicka alla oliktänkande till Gulag Socialdemokraterna missat?

    Med FRA-lagen är det nu ok att godtyckligt övervaka medborgare utan att brottsmisstanke föreligger. Brevhemligheten är i praktiken upphävd och detta har skett med en högerregering vid makten. Att införa lagar som strider mot de Mänskliga Rättigheterna (Artikel 12) och sedan uppröras över att en partiledar har den intellektuella kapaciteten att skilja mellan ett ords ursprungliga betydelse och dess nuvarande användning är minst sagt märkligt. Du kanske inte sitter i Riksdagen och kan då inte direkt lastas för FRA-lagen, men för borgerligheten gäller det inte bara att hålla rent på högerkanten utan också i mitten.

    Mvh
    Jesper Alex-Petersen, Libertas redaktion
    http://www.libertas.nu/

    SvaraRadera